måndag 25 februari 2013

"Less is more" är ingen regel för den medelhavsinspirerade trädgården!

Moderna trädgårdar med lite bambu eller gräs och släta betongplattor, kan vara fantastiskt fina, i rätt miljö förstås. I den medelhavsinspirerade trädgården gäller dock andra regler. En pelargon i en gammal terracottakruka är fin - tio pelargonior är ännu finare! Passa på att så massor nu under våren. Det blir kostsamt om du behöver köpa många färdiga plantor.

Överdådigt blommande bougainvillea i bergen utanför Kissamos, Kreta.
Med några rondellpetunior planterade ihop, går det att i någon mån "kopiera" blomsterprakten. 

Pelargonior som häckplantering. Prova sätta ett dussin krukor med
röda pelargonior på rad  för rätt medelhavskänsla.

Slitet är vackert!

Visst gillar vi att köpa nya saker när de gamla börjar "vissna"? Nya utemöbler, nya kuddar, nya växter. Runt Medelhavet tar man tillvara sånt som går att återanvända. Det tycker jag vi ska bli bättre på! Mer slitet, mindre slit och släng. Häng på den trenden, snälla!
Vanliga lerkrukor målade i matchande färger. Originellt!
Karteeks photostream: http://www.flickr.com/photos/thebrownbag/

Målat och avskavt och väldligt grekiskt.
Från Gedsmans photostream: http://www.flickr.com/photos/ajgeddes/
Plåtburkar passar också att plantera i!
Från Holfos photostream: http://www.flickr.com/photos/holfo/

torsdag 21 februari 2013

Mura in din trädgård!

Nja, inte så enkelt som det låter. Det är långt ifrån säkert att du får bygga en mur med tanke på alla regler och bestämmelser som gäller i de flesta svenska kommuner. Men visst är det en härlig tanke? Jag skulle älska att ha en muromgärdad trädgård. Då skulle jag ha spaljerade druvor och kanske ett aprikosträd som hämtar värme från den uppvärmda murväggen, när solen gått ner. På Hemnet inspiration kan man hitta några fina exempel på murar även här i norr. Håll tillgodo!

Vem skulle inte vilja sätta sig med en bok och en kopp te här?
Bild från http://www.hemnet.se/bostad/villa-5rum-naset-vellinge-kommun-ostra-fadriften-63-4671320
Fin metallspaljé för klätterväxter kompletterar muren på ett trevligt sätt. Inte så medelhavslikt dock.
Bild från garden-photos-com.photoshelter.com

tisdag 19 februari 2013

Ska du till Rum & trädgård (Kistamässan) i mars?

Det ska jag! Älskar att gå på trädgårdsmässor. De kickstartar säsongen, på sätt och vis. Man får massor av inspiration och ett gäng växter och fröer med sig hem.
http://www.rumochtradgard.se/

Den här gången tänkte jag sikta in mig på att köpa en eller ett par krukor gjorda på Kreta. En av utställarna har dessa som specialitet! Jag skulle gärna vilja ha en stor kruka för ett av mina olivträd. Om prislappen blir för stor så väljer jag en mindre variant för en bougainvillea eller kanske en helsvensk grusnejlika.
Bild från http://medelhavskeramik.se/
Bild från http://medelhavskeramik.se

tisdag 12 februari 2013

En utmärkt klätterväxt

Drömmen är förstås en vinranka som brer ut sig som ett tak över en pergola eller en terrass. Det är och förblir en dröm. Däremot fungerar vildvinet som en värdig ersättare. Här ett ungt exemplar av vanligt vildvin (Parthenocissus quinquefolia "Engelmannii"), som har börjat klä in en spalje. Till vänster syns en uppstammad Nerium Oleander med rosa blommor.

Vildvinet är vanligt i grekiska trädgårdar med...


Liten trädgård eller bara en terrass - ingen fara!

En medelhavsinspirerad trädgård, eller terrass för all del, behöver inte lida av att den är liten. Tvärt om! Se litenheten som en fördel. Du kan plantera tätare, använda krukor eller skapa gröna väggar, utan att behöva betala en förmögenhet. Även på en större yta kan det vara bra att gränsa av dina sittplatser eller skapa små rum i trädgården. Ta de marockanska husen som exempel - riads. Deras innergårdar är ofta små och ombonade. Här kommer några inspirationsbilder (varifrån bilderna kommer står i bildtexten).
Källa: www.riaddollardessables.com

Källa: www.lawrenceofmorocco.com
Källa: www.riadjona.com
Källa: www.completemorocco.com

Källa: http://mediafront2.alwaysonvacation.com

Örter till din medelhavsträdgård

En nordlig medelhavsträdgård är i princip en omöjlighet. Det är svårt, i vissa fall omöjligt att få samma växtförutsättningar, men det finns många trevliga växtersättare. Här några av örtväxterna jag tycker man kan välja.

Timjan (Thymus) är inte kungen i trädgården, men nästan ett måste. Doften är fantastisk, smaken likaså. Gör gärna en potatissallad med färskpotatis stekt med timjankvistar, fetaost, soltorkade och färska tomater, allt i en dressing gjord på Dijonsenap och olivolja.
Du kan välja olika sorts timjan och låta plantorna breda ut sig till en grön matta. Citrontimjanen är den vackraste, tycker jag. Gulgrön och doftar starkt av citron. Den vanliga timjanen klarar däremot våra vintrar något bättre.

Curryört (Helichrysom italicum) används som en ettårig växt hos oss, men sägs kunna klara milda vintrar. Gråbladig växt som doftar curry när man tar på den. De silvriga bladen är perfekt i samplanteringar, gärna med Lavendel (Lavandula angustfolia) under tiden man låter lavendeln växa sig stor (om man inte har råd med många plantor som man sätter tätt).

Rosmarin (Rosmarinus officinalis) doftar starkt är vacker både som halvbuske och som uppstammad. Jag tycker att den är ganska svår att hålla vid liv, men den är fantastiskt fin om man lyckas med den.

Sedan uppskattar jag malört (Artemisia) i alla former! Romersk malört (Artemisia pontica) bör man försöka plantera på ställen där den får breda ut sig. Den kväver lätt andra, svagväxande arter. Men den är vackrast av alla artemisia-arter, tycker jag.

Här är några bilder som kan ge lite inspiration:

Rosmarin. Bild från Hem och trädgård, våren 2012.

Lavendel. Bild från Blomsterlandets monter på Hem och trädgård, våren 2012. 

Olika sorters timjan. Bild från Blomsterlandets monter på Hem och trädgård, våren 2012.

torsdag 7 februari 2013

Drömmer om ett liv på Kreta

Hade det funkat med jobb och språk, hade jag flyttat till Kreta imorgon! Ingen tvekan alls. Kreta är en fantastisk plats. Här finns höga, snötäckta berg, charmerande små byar, hisnande serpentinvägar, underbara stränder och ett omväxlande landskap. Det finns en mäklarfirma i Chania som jag kollar in hos regelbundet (via webben) men som även svarar trevligt på diverse frågor jag har skickat.

Jag drömmer om att kunna köpa ett traditionellt grekiskt hus och leva ett annorlunda liv mot idag. Det behöver inte vara något lyxigt hus. Det viktigaste är nog trädgården, som till exempel på detta fynd som ligger mellan Rethymno och Kourna. Mäklaren är Ktimatoemporiki (bilderna från samma ställe!).

En av innergårdarna kan behöva lite TLC.
Entrén
En grekisk sallad i skuggan under vinstocken, kanske?
Undrar om urnan följer med köpet?



onsdag 6 februari 2013

Till dig som behöver inspiration mitt i vintermörkret

Självklart har du säkert redan sökt efter inspirationsbilder på nätet. Vackra, charmiga, stökiga, varma, ombonade miljöer som man skulle kunna tänka sig besöka. Här kommer några länkar som jag tror att du kan gilla:

www.houzz.com - inspirationsbilder för både ute och inne, alla tänkbara stilar.
www.outdoortheme.com - allt du kan tänka dig i form av landscaping, design och trädgårdar
http://pinterest.com - sök på "mediterranean-inspiration"! Många timmars nöje.

Bild från outdoortheme.com
Bild från http://garden-photos-com.photoshelter.com




tisdag 5 februari 2013

Inredning - eller rekvisitan - i en medelhavsinspirerad trädgård


Jag har skrivit om växter, golv, murar och upphöjda bäddar. Men inget om inredningen i den medelhavsinspirerade trädgården. Vilken miss! Självklart kräver trädgården inredning som matchar det man önskar uppnå, själva känslan av att sitta i en sydländsk miljö och drömma sig bort. Sittplatser, textilier, ljus, lukter, mat - allt detta adderar till det man vill uppnå.

Bord och bild från www.cadabradesign.se
Om vi börjar med möblerna. Det kanske inte är på Ikea (inget ont om Ikea!) du hittar rätt sorts möbler till en medelhavsträdgård. Tänk järn istället! Och mosaikbord förstås. Jag hade turen att hitta ett mindre möbelset med ihopfällbara metallstolar och ett svartvitt mosaikbord på Åhléns förra säsongen. Förhoppningsvis får de in liknande möbler i år. Om man har en lite större budget tycker jag man ska satsa på ordentliga marockanska mosaikbord. De behöver i och för sig tas in på vintern, men behöver alla utemöbler om de ska hålla några år. Mosaikbord och järnstolar finns förstås att köpa i Apotekarns trädgård, men även på exempelvis Spiti, Cadabra och Marocco Bazar. Leta i Google så finns det många som säljer!
Bord från Apotekarns trädgård

Bidl och bord från http://lillamarrakech.se

Utflyktstips

Jag har nämnt den tidigare - Apotekarns trädgård i Simrishamn. Med Peter Englander i spetsen erbjuder Apotekarns en fantastisk miniresa till en nordlig del av Medelhavet. Åk dit och ta god tid på dig!

Ta en kopp kaffe i solen i trädgården. Eller en pizza för all del. Botanisera bland möbler, kakel, porslin och fantastiska växter i butiken. Sov över på Apotekarns B&B och njut av en fullständigt bedårande miljö. Tack till Peter och hela Apotekarns-gänget för att ni finns!

Bild från http://apotekarns.com/category/blogg/



Golven i vår trädgård

Jag skulle gett mycket för ett kullerstensgolv á la Rhodos, men det är inte särskilt realistiskt i vårt klimat av flera orsaker. Hur får man fram mängden sten? Vem anlitar man för att lägga golvet? Hur får man cementplattan att inte gå sönder av tjälen på vintern? Inget realistiskt alternativ, helt enkelt. 
För att få trädgården att kännas uppdelad i olika trädgårdsrum, satsade vi istället på olika golvmaterial, förutom gräsmattan som undan för undan får ge vika för mer beständiga material.


Trä är ett väldigt, väldigt svenskt material. Billigt och lättarbetat, håller bra och känns skönt att gå barfota på. En palm försöker addera lite medelhavskänsla även här dock.  
Visst fanns det en del tvivel när jag beställde två ton gårdsgrus till trädgården, men väl
på plats försvann all tvekan. En gruscirkel delar av den L-formade trädgårdens två "ben".

Entrén stensattes i gråa och sandstensgula nyanser. Här får krukorna bo på sommaren.
När solen är framme är ytan skön att gå på. Tanken från början var att gjuta ett präglat
cementgolv här, men tekniken är omogen i svenska förhållanden och firmorna som erbjuder
tjänsten finns nästan uteslutande i södra Sverige. Tills vidare är detta en bra kompromiss.

Trädgårdens golv


Gräsmattor är standardgolvet här hos oss i kalla Sverige. Vi vill ha ett mjukt, grönt underlag som barnen kan leka på och som luktar gott när det är nyklippt. Men vi lägger mycket tid att få detta golv att bete sig som vi vill. Det behöver klippas, mossan ska hållas i schack, det behöver näring och syre och ska vertikalskäras, vattnas om det blir för torrt. Och så ska maskrosorna bort. Mycket tid lägger vi på allt detta. Om vi vill att det ska vara någorlunda snyggt.

Det har man inte tid med i medelhavsträdgårdarna. Här vill man sitta i skuggan med en kopp kaffe och diskutera världen. Eller vad man nu tycker är viktigt. Golvet ska bara finnas där. Sten är ett bra alternativ. Och ska man lägga sten så varför inte göra det ordentligt snyggt. Här kommer några inspirationsbilder. Kanske en del av gräsmattan kan få ge vika? Hos oss har den definitivt fått ge vika i delar av trädgården. Mer om det i ett annat inlägg.
Små "pebbles" är lagda i cement i ett sicksack-format mönster. Runt trappan har
man istället format en rundad bård. Vilken tid det måste ha tagit!

Samma trädgård från en annan vinkel. Lägg märke till karlarna som dricker sitt
grekiska kaffe i pergolan i skuggan.

En stenlagd uppfart med gräsmatta (!) i övriga trädgården.
En relativt nyanlagd trädgård vid ett nybyggt hus i Rhodos stad.

På temat uppstammat

I våra nordiska trädgårdar är vi ivriga att plantera buskar av alla sorter. Uppstammning är nåt man ska prova på om man vill ha det lite medelhavslikt i sin trädgård.

Syren, måbär, rosentry, forsythia, schersmin och trädgårdshortensia är några som bott eller bor i vår trädgård. Vissa lämpar sig alldeles utmärkt att stamma upp till ett litet träd, till exempel syren och forsythia. Gärna lite äldre exemplar så att stammen påminner om ett träd.Men var försiktig och böj ut grenarna så att du ser vad du klipper bort!

En buske som blivit ett litet träd, i en något vildvuxen trädgård på Rhodos. Osäker på vilken art, dock. Nån som vet?


Medelhavsinspirerad trädgård - olika stilar

Helt rätt. Medelhavsregionen är enorm och stilarna varierar mycket mellan olika länder och delar av regionen. Personligen återkommer jag alltid till det grekiska eftersom det ligger mig närmast. Men jag vill visa några bilder från andra inspirationssajter, så att du med kan bilda dig en uppfattning några av stilvariationerna.  Som jag ser dem...
Grekiska trädgårdar har ofta en terass överbyggd med vinrankor. Bougainvilleor, pelargoner, örter framträder mot ofta vita fasader. Här skymtar även ett gammalt, knotigt olivträd. Inte helt vanligt i trädgårdar dock, men vackert. Personligen tycker jag att grekiska trädgårdar är assymetriska och lite oorganiserade, men det förhöjer bara charmen.
Från www.homeaway.com.au

Italienska trädgårdar kommer i många former, ofta ser man skulpturala inslag, statyer,, formklippta häckar och en symmetrisk design. Arkitekturen går ofta i sandstensgult och sällan saknas en stenlagd yta - terrazzon.
Från www.destination360.com
   
Marockanska trädgårdar hittar man ibland i traditionella riadhs, hus i flera våningar med en innergård som suddar ut gränserna mellan ute och inne. Många gånger hittar man stora träd växande här. Fontäner och bassänger är nästan ett måste och sittplatserna många. Från www.lawrenceofmorocco.com


För dig som vill ha snabbt resultat

Medelhavsträdgårdar duttar inte! Vad jag menar är att växterna i medelhavsträdgårdar tar för sig och brer ut sig överallt. I våra nordiska trädgårdar är det få växter som gör det. De som faktiskt brer ut sig tar dessutom god tid på sig. Men det finns undantag. Rondellpetunian är ett sådant. På en säsong plockar en planta åt sig minst en kvadratmeter om inte mer. Så här såg det ut 2012 i vår trädgård.Jämför med bilden från Grekland på bilden under. Inte helt olikt, eller hur?


Av en planta rondellpetunia blir resultatet detta. För nån form av balans
planterades romersk malört runtom. Passar på att varna för den romerska malörten.
Den tar över snabbt och kväver mer långsamtväxande arter. Men den är vacker...

Här är en genuint grekisk trädgård med en fantastisk pelargon som samsas
med rosmarin och andra örter. Jag har aldrig sett en större rosmarin än denna!

Växter i kruka eller i jorden?

Växtvalet i vår trädgård var inte helt enkelt. Uppsala ligger i zon 3, vilket betyder att sydliga växter med stor sannolikhet skulle dö om de planterades ute. Istället fick det bli växter som påminner om medelhavsväxterna, kombinerat med växter i kruka. Den största fördelen med krukor är att man kan flytta runt växterna beroende på läge och vad man för tillfället gillar. Nackdelen är vattningen förstås. Här visas några av de växter som jag valde för trädgårdens första och andra säsong.

En kombinerad kruka med vit bougainvillea (lägg märke till fläckarna!)
samt en blodröd Mandevillla. I bakgrunden en väderkvarnspalm.
En väldigt god staketdruva (Vitis labrusca, Zilga),
som klarar zon 3. Kanske till och med lite högre.
Söt druva som går att äta precis som den är.
Runt om finns curryört som doftar fantastiskt.
En klassisk rosa bougainvillea samt ett litet fikon som
torkan tyvärr tog. Jag har provat flera sorters fikon,
men kan konstatera att de inte överlever hos mig. :(


En söt uppstammad potatisblomma (Solanum), som inte är särskilt medelhavsaktig.
Den passar bra in ändå, tycker jag! Överdådig blomning.

måndag 4 februari 2013

Här syns resterna och gropen efter tre 40-åriga
syrener med rötter från he-tet.
Många timmars grävning blev det.

En trädgård blir till
Den upphöjda bädden är murad och slammad.
Jag fyllde den med grus, leca och lätt jord.
Överst ett lager sand. Ingen tung lerjord här!

För att ge en liten hint om hur vår trädgård växte fram vill jag visa några "in progress"-bilder på den upphöjda bädden. Jag ska leta på och visa den skiss vi utgick från när vi byggde upp trädgården. 

Bädden målades med vit silikatfärg.
Första året användes mestadels annueller.
Curryörr (det gråa), Batat (limegrönt),
Rondellpetunia (cerise) dominerar.


Utsikt över gruscirkeln. I förgrunden
Purpurklätt och Phlox.
Silverpäron (Pyrus salicifolia), i blom.

Silverpäron - Nordens olivträd

Olivträd har svårt att klara sig friväxande i en svensk trädgård. Visst finns det några halvtokiga i södra Sverige som har dem ute året om, invirade i bubbelplast på vintern, men det blir för bökigt för mig. Här valdes istället silverpäron (Pyrus salicifolia). Två små fina, silverbladiga träd med spretigt växtsätt. Blomningen är kort men fantastiskt fin. Här en bild från egna trädgården.

Mässor ger inspiration!

Så här års, när ljuset börjar komma tillbaka till oss här uppe i Norden, kliar det i fingrarna att sätta igång med att så och planera inför vårens och sommarens trädgårdsarbete. Jag dras extra mycket till gröngula nyanser. Här bilder från förra årets Hem och trädgårds-mässa. Visst vill vi ha vår?
Citrusträd av olika sorter. Äkta citron i de stora krukorna, kalamondiner
i förgrunden. Det börjar snart bli dags att väcka träden ur sin vintersömn.



Olika sorters timjan. Lukten av citrontimjan är
helt bedövande. Fantastiskt! Blomsterlandets monter